Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Ajacieden die terugkeren op het oude nest: succesvol en minder succesvol

  •  
01-06-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Klaas-Jan Huntelaar
Ajax maakte vanmiddag plots bekend dat Schalke 04-spits Klaas-Jan Huntelaar deze zomer terug zal keren bij zijn geliefde Ajax. De spits heeft een contract voor één jaar getekend.
Zoals we inmiddels weten heeft de terugkeer naar zijn oude club voor Dirk Kuyt uiteindelijk goed uitgepakt bij Feyenoord . Zal het Huntelaar op zijn beurt ook lukken om Ajax na drie jaar weer eens een landstitel te bezorgen?
De tijd zal het leren. Voor nu hebben we vier andere Ajacieden op een rijtje gezet die na een buitenlands avontuur terugkeerden bij de Amsterdamse club.

1. Johan Cruijff

De koning, keizer, admiraal van alle terugkerende Ajacieden is natuurlijk de Verlosser zelf: Johan Cruijff. De legendarische nummer 14 die Ajax onder andere drie maal de Europa Cup I en acht landstitels bezorgde, keerde in 1981 terug in Amsterdam na avonturen bij FC Barcelona, Los Angelos Aztects, Levante en de Washington Diplomats.
Cruijff’s terugkeer in stadion De Meer was absoluut legendarisch. Hij verschalkte in zijn eerste wedstrijd tegen Haarlem doelman Metgod met een schitterende stift. Het moment staat op het netvlies gegrift van alle Ajacieden die erbij waren destijds. Cruijff pakte in de twee seizoenen bij Ajax twee maal de landstitel.

2. Frank Rijkaard

Nog een succesvolle terugkeer in het Ajax-shirt staat op naam van Frank Rijkaard. Als onderdeel van het Gouden Hollandse Trio van Milaan (met Marco van Basten en Ruud Gullit) maakte de middenvelder furore in Italië en sleepte de ene na de andere prijs binnen, zowel nationaal als internationaal. Gelauwerd en voldaan keerde Rijkaard in 1993 terug op het oude nest om als nestor te fungeren in het piepjonge team van trainer Louis van Gaal. Zoals bekend zou deze ploeg de wereld veroveren met als absolute hoogtepunt de winst van de Champions League in 1995 tegen, jawel, AC Milan (1-0).

3. Ryan Babel

We maken een sprongetje naar 2012 toen Ryan Babel na minder illustere buitenlandse avonturen bij Liverpool en Hoffenheim neerstreek in de ArenA. Voor de geboren Amsterdammer zou het om een tussenstop gaan en niet omdat hij al zijn carrière bij Ajax wilde afsluiten. Babel gold met zijn 25 jaar destijds al als een van de oudere en meer ervaren spelers bij de ploeg van trainer Frank de Boer. Babel bleek van grote waarde te zijn in het jonge team en veroverde in zijn ‘tussenjaar’ in Amsterdam de landstitel.

4. John Heitinga

De laatste terugkerende Ajacied in het rijtje is Johnny Heitinga. De verdediger is in zijn eerste periode in Amsterdam uitgegroeid tot een publiekslieveling. Hij breekt door bij Ajax gelijktijdig met zijn maatjes uit de jeugdopleiding, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart. Zowel in Nederland als in Europa weet Heitinga te imponeren en hij haalt ook het Nederlands elftal. Na buitenlandse avonturen bij Atletico Madrid, Fulham, Everton en Hertha BSC keert hij in 2015 terug bij Ajax om nog een keer furore te maken bij zijn oude liefde. Helaas blijft de pijp wel leeg te zijn en maakt De Boer niet of nauwelijks gebruik van zijn diensten. Na een seizoen met slechts vier duels achter zijn naam zet Heitinga en punt achter zijn lange carrière. 

5. Klaas-Jan Huntelaar

De spits uit de achterhoek zal de opvolger zijn van zijn oud-ploeggenoot bij Ajax en Oranje, John Heitinga. Na avonturen bij Real Madrid, AC Milan en Schalke zal hij opnieuw worden afgerekend op zijn goals. Vooralsnog zal hij waarschijnlijk genoegen moeten nemen met een plekje op de bank achter eerste keus Kasper Dolberg. Gaat het de voormalig Eredivisie topscorer lukken opnieuw de ArenA in vuur en vlam te zetten en Ajax zijn eerste titel in drie jaar te bezorgen?
Meer sport bij Pauw? Klik hier!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.