Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Bloggers over Amerika Kiest: Nul stemmen voor Trump in Philadelphia

  •  
03-11-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
Gerald van Wilgen
Amerika houdt de adem in. Wordt het Hillary of Trump? Op 8 november weten we het. Pauw besteedt de komende maanden volop aandacht aan de Amerikaanse verkiezingen. In de uitzendingen, maar ook op de site. Hier zullen een aantal Nederlanders die in de VS zijn voor ons bloggen, vloggen en fotograferen. Het gaat om Nederlanders die in de VS wonen of Nederlanders die daar zijn om campagne te voeren. Van L.A. tot New York. Van Chicago tot Alabama en Montana. Wat maken ze mee in hun staat en hun straat? Elke werkdag plaatsen we een nieuwe blog.
Nul stemmen voor Trump in Philadelphia
Door: Gerald van Wilgen in Philadelphia
Trump dringt aan bij zijn trouwe volgelingen om met name in Pennsylvania een oogje in het zeil te houden volgende week. Hij wil zijn schuchtere kudde kiezers wakker maken voor “voter fraud.” Philadelphia kan de verkiezingsuitslag “stelen” zei hij zelfs op 10 oktober op een rally in Wilkes-Barre, Pennsylvania.
De reden waarom hij denkt dat in Philadelphia fraude wordt gepleegd is gelegen in het feit dat de Republican Mitt Romney in de vorige verkiezingen, zo bleek uit bronnen op het internet, in 59 kiesdistricten nul stemmen heeft gekregen. Volgens diezelfde bronnen zou dat mathematisch onmogelijk zijn.
De website Politifact heeft dit feit onderzocht en kwam algauw tot de conclusie dat Romney inderdaad nul stemmen heeft gekregen in 59 “devisions”, niet in 59 “districts.” De stad is verdeeld in drie kiesdistricten opgemaakt uit 66 “wards” die weer zijn opgedeeld in 1686 devisions. Het gemiddeld aantal geregistreerde stemmers per devision is 616. De opkomst in die 59 genoemde devision varieerde van 139 tot 612 stemmers. 
Ongeveer 700.000 kiezers zullen hun stem uitbrengen in Philly. De Democrats - Republicans ratio in Philadelphia is 7:1. Ongeveer 41% is zwart en 44% wit. Dus het is dus heel goed voorstelbaar dat er devisions zijn waar alleen maar “African-Americans” wonen die allemaal op Obama hebben gestemd.   
Kiesfraude is een snel uitgesproken beschuldiging, maar in de praktijk komt het nauwelijks voor. Ryan Godfrey is een “election inspector” voor District 46 Ward 17, West Philadelphia. Dit is een gekozen positie. Elke ward heeft inspecteurs van meerdere partijen. Hij is als aangesteld als de  onafhankelijke “minority inspector”  (hij stemt meestal Republican) samen met de “majority inspector”, een democraat. 
Je kunt, als je in de county woont, jezelf ook opgeven als “poll watcher”, dat betekent dat je de verziekingen mag observeren. Je mag dus als buitenstaander niet zomaar, zoals Trump suggereerde, een stembureau inlopen.  
Godfrey kwam in het nieuws toen hij op Twitter in ging tegen Sean Hannity, een Fox News persoonlijkheid. Godfrey zei dat Fox moest stoppen met zeggen dat verkiezingen in Philadelphia “rigged” zijn. In zo’n 20 tweets weerlegde hij alle beschuldigingen. Eén van de geijkte verdachtmakingen betreft de machines die worden gebruikt voor de verkiezingen. De machines in Philadelphia zijn stand-alone computers uit de tachtiger jaren. Als een democraat (wie anders volgens Trump) zo’n machine wil manipuleren dan moet hij de zegels op het  apparaat verbreken. Het is trouwens onmogelijk om stemmen ongedaan te maken. Als je je kind meeneemt in het stemhokje en hij of zij drukt per ongeluk op het verkeerde knopje, dan ben je de klos. De andere beschuldigingen van Hannity betroffen de Romney verkiezingen hierboven. 
Godfrey vertelde vorige week op WHYY radio dat elders in North Philly een geval van “voter fraud”  bekend was. Een poll watcher rapporteerde dat. Er bleken in het desbetreffende stemlokaal zes minder stemmen te zijn uitgebracht dan er stemmers waren. Dus van de mensen die het hokje zijn ingegaan, heeft niet iedereen gestemd. Om het verschil goed te maken, en onnodige administratie te voorkomen, besloten de commissieleden, tamelijk onnozel als je het mij vraagt, onder het oog van de “poll watcher” er gewoon zes stemmen bij te tellen op het apparaat. Dit voorval werd gerapporteerd en later werd de hele commissie voor dit vergrijp vervolgd.
Als de verkiezingsdag aanbreekt aanstaande dinsdag, zijn er honderdduizenden betaalde ($100 per dag) krachten, zoals Godfrey, die voor dag en dauw opstaan, de bordjes ophangen, de gordijnen recht strijken, de tafel neerzetten en de deuren van het stemlokaal opendoen. Het zijn de gewone mensen die deze verkiezingen organiseren in  koffiehuizen, scholen, kerken enz. Godfrey zei in dat radioprogramma dat omdat de verkiezingen zo parochiaal zijn je van goede huize moet komen om te winnen door te frauderen. Iedereen kent mekaar, dus als je een half uur later terugkomt met een snor en een pruik op, “good luck!”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.