Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Chris (30) was donderdag op de Rambla. En in maart in de Manchester Arena

  •  
18-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ramblas
Donderdagmiddag, iets voor vijven, reed een bestelbusje met hoge snelheid de drukke promenade La Rambla in het centrum van Barcelona op. 13 mensen overleden, honderd raakten gewond. De bestuurder wist te ontkomen. De aanslag — jihadistisch volgens premier Rajoy — is opgeëist door Islamitische Staat. Een van de aanwezigen op de Rambla ontsnapte eerder dit jaar ook al aan een soortgelijke aanslag.  
De Britse Chris Pawley (30) was een paar meter verwijderd van de wandelboulevard toen de bestelbus op de menigte inreed. Hij was in Barcelona met zijn partner om een festival te bezoeken. Nadat de wagen 530 meter verder op tot stilstand kwam, filmde hij de nasleep. 
Pawley vertelt aan de lokale Britse krant Manchester Evening News: “We waren in de omgeving na het incident. We zijn net terug in ons hotel. Het is zoals de aanslag in de arena — ik kan het niet geloven.”  
Op 22 mei 2017 bezocht Pawley een concert van de Amerikaanse popartiest Ariana Grande in de Manchester Arena. Rond half elf brengt een jihadist daar een explosief tot ontploffing. De zelfmoordterrorist en 22 bezoekers komen om het leven. Pawley was naar eigen zeggen ‘enkele seconden verwijderd’ van de ontploffing en liep op het moment van ontsteking over de brug die leidde naar het aangrenzende treinstation.

Boston, Parijs en Brussel

Het verhaal van Pawley lijkt veel op dat van de Amerikaanse Mason Wells (20). Hij stond met zijn vader bij de finish van de marathon in Boston toen daar op 15 april 2013 bommen in het publiek afgingen. Hij raakte daarbij niet gewond. Toen op 13 november 2015 terroristen het vuur openden in de straten van Parijs, was Wells ook aanwezig. Vorig jaar raakte Wells gewond, toen in de vertrekhal van het Brusselse vliegveld Zaventem een spijkerbom tot ontploffing werd gebracht.
De aanslag in Barcelona kostte aan 13 mensen het leven. Onder de doden bevinden zich Fransen, Spanjaarden en Belgen. Een Nederlands meisje raakte gewond. De politie heeft bij een tweede aanslag in de badplaats Cambrills, vannacht, vijf vermoedelijke terroristen gedood. De Spaanse autoriteiten vermoeden dat er in totaal 8 terroristen bij de beraming van de aanslag betrokken zijn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.