Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

David dreigt zijn fotorechten te verliezen aan een aap, en zit nu aan de grond

  •  
14-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
foto
De Britse freelancefotograaf David Slater vecht een langslepende juridisch geschil uit met de achtjarige kuifmakaak Naruto uit Indonesië. De aap maakte in 2011 een selfie met Davids camera, en de Amerikaanse rechter buigt zich nu over de vraag bij wie (of wat) de fotorechten liggen. David kan de zittingen niet bijwonen omdat hij geen cent meer te makken heeft.  
De vliegreis naar San Francisco kon hij deze week niet betalen, hij kan zijn kapotte camera-apparatuur niet vervangen, en de advocaat die hij in 2015 in de arm nam, kan hij niet afbetalen. “Ik probeer maar tenniscoach te worden,” vertelde hij The Guardian woensdag telefonisch. “Ik zit zelfs te denken aan een hondenuitlaatservice. Ik verdien niet eens genoeg geld om m’n inkomstenbelasting te betalen.”
De foto van de fuifmakaak uit het Indonesische Sulawesi werd wereldberoemd, nadat hij zijn weg naar het internet vond. Een paar duizend pond, zoveel verdiende David met de apeselfie. Toen de blog Techdirt en Wikipedia de foto zonder permissie begonnen te gebruiken, vroeg hij er een vergoeding voor. Want, zo zegt hij, de selfie is het resultaat van het slim bespelen van de aap en dus zijn eigendoom. Wikipedia weigerde te betalen. De foto zou ‘ uncopyrightable ’ zijn. Apen (of dieren in het algemeen) behouden geen copyright.
En toen was daar People for the Ethical Treatment of Animals (Peta). De organisatie wierp zich op als pleitbezorger voor de aap Naruto, en vindt dat de aap wel degelijk de rechten behoudt van de foto.
In 2016 gaf de rechter Peta ongelijk, omdat apen niet vallen onder de Amerikaanse Copyright Act. Peta tekende beroep aan, en woensdag verscheen de zaak voor het Hof van Beroep in San Francisco.
De zaak is nog niet gewonnen of verloren, maar David zit financieel aan de grond. “Als iedereen me een pond gaf voor iedere keer dat ze de foto gebruikten, dan had ik waarschijnlijk 40 miljoen in m’n zak.”
Meer lezen over recht? Klik hier!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.