Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

De Belgenmop: hoe de Vlamingen een ijzeren Franse wet ondermijnen

  •  
24-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
le-pen
De Belgenmop, noemt de Franse krant Libération het: de publicatie van exitpolls door Vlaamse media in Franse verkiezingstijd. Binnen de Franse grenzen is elke vorm van berichtgeving streng verboden op verkiezingsdag, maar de noorderburen hebben daar lak aan, zo bleek zondag wederom. 
Zondagavond acht uur sloten de stembureau’s in Frankrijk, de eerste ronde van de presidentsverkiezingen was een fait accompli. De definitieve uitslag (23,8 procent van de stemmen voor Emmanuel Macron, 21,5 voor Marine Le Pen) liet nog op zich wachten, maar exitpolls gaven vast een goede indicatie. Klokslag acht uur klinkt het startschot voor het Franse journaille voor politieke berichtgeving en commentaar. Om het democratisch proces niet te beïnvloeden, is het de media bij wet verboden om zelfs maar een exitpoll te delen.
Buiten de landsgrenzen geldt die regel niet. Rond drie uur ’s middags werd de eerste exitpoll gedeeld door de Franstalige publieke omroep in België, RTBF, en overgenomen door talloze internationale media. RTBF vermeldde geen bron, want de (Franse) peiler die de prognoses deelt met journalisten, overtreedt eveneens de wet.
“De zoveelste episode van het feuilleton dat zich - minstens - om de vijf jaar afspeelt. De Belgenmop gaat verder,” viel gisteravond te lezen in een rancuneus opiniestuk op de website van kwaliteitskrant Libération . Of de exitpolls daadwerkelijk invloed hebben uitgeoefend op de laatste uren van het stemproces, dat laat zich raden.
Het Franse volk kiest op 7 mei tussen de sociaal-liberaal Macron en extreemrechtse Le Pen .
Meer politiek lees je hier!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.