Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

De gender-memo die hem zijn baan bij Google kostte

  •  
08-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
google
James Damora is ingenieur bij Google. Nou ja, dat was hij. Vrijdag stuurde hij zijn collegae van de technologie-afdeling een memo, waarin hij het werkklimaat afdoet als ‘intolerant’ en sekseverschillen via biologie verklaart. Nu staat hij op straat.  
De memo van Damora is tien pagina’s lang. Zijn kritiek vat hij samen als:  
“We hebben een intolerantie gecreëerd voor ideeën en argumenten die niet bij een bepaalde ideologie passen.”
De ideologie van de Amerikaanse techgigant Google leunt op twee idealen: diversiteit en inclusiviteit. Damora begint zijn memo als volgt.
“Ik waardeer diversiteit en inclusiviteit, ik ontken het bestaan van seksisme niet, en ik sta niet achter het gebruik van stereotypen.”
En dan volgt de grote ‘maar’. Op de werkvloer van Google zou een verstikkend ‘links’ klimaat heersen waar afwijkende meningen de kop worden ingedrukt.
“Politieke oriëntatie is het resultaat van een diepgewortelde morele voorkeur en dus van vooroordelen. Ervan uitgaande dat de overgrote meerderheid van de sociale wetenschappen, de media, en Google naar links hangt, zouden we deze vooroordelen kritisch moeten onderzoeken.”

Seksisme

Damora vervolgt door verschillen tussen de beide seksen op de werkvloer een biologische oorzaak toe te schrijven.
“De verdeling van voorkeuren en vaardigheden van mannen en vrouwen zijn deels te wijten aan biologische oorzaken. Die biologische verschillen kunnen verklaren waarom we geen gelijke vertegenwoordiging van mannen en vrouwen zien in de technologiesector en in leidinggevende posities.”
Damora vindt de verklaring van de oververtegenwoordiging van mannen op hogere functies in hun ‘sterkere hang naar status’.  
“We moeten af van de aanname dat de kloof tussen man en vrouw seksisme suggereert.”  
Zijn aanbevelingen aan zijn werkgever: demoraliseer het onderwerp diversiteit, sluit conservatievelingen niet langer buiten, houd een open en eerlijke discussie over de kosten en baten van Google’s diversiteitsbeleid, en zo nog wat.

Gedragscode

De memo lekte — uiteraard — snel het internet op. Daniëlle Brown, vicevoorzitter van de afdeling Diversiteit, Integriteit & Bestuur, reageerde in een interne mail. (Die ook uitlekte.)
“Het is geen standpunt dat ik of dit bedrijf onderschrijf, bevordert of aanmoedigt. (-) Diversiteit en inclusiviteit zijn fundamentele onderdelen van onze waarden en de cultuur die we zullen blijven cultiveren.”
CEO Sundar Pichai liet weten dat de memo ingaat tegen de gedragscode van google.
De hele memo is in handen van website Gizmodo, en is hier te lezen. Maar voor je dat doet: wat vind jij? Had Google voldoende morele gronden om James Damora op te ontslaan?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.