Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

De maaltijdrel in Groningen: exemplarisch voor een abnormaal zorgsysteem

  •  
23-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
maaltijdrel
In de Vondelflat in Groningen brengen rond de honderd senioren hun oude dag door. Door bezuinigingen namen zij in april afscheid van de eigen keuken, waar iedere avond de maaltijd werd bereid. De directeur schakelde service-aanbieder ZINN in. Tot ongenoegen van een aantal bewoners.
21 bewoners van de Vondelflat vonden de geleverde maaltijden niet te eten, en bestelden hun maal op eigen initiatief bij cateraar De Jacobijn. En dan volgt een brief van een advocatenkantoor, waarin de bewoners worden gewezen op het contract dat zij hebben gesloten met Stichting Service Vondelflat. Voor iedere maaltijd buiten de deur wordt 500 euro boete geëist.
De onenigheid dreigt een juridisch conflict te worden. Directeur Berend Lugies daagt twee bewoners voor de rechter. “Dit zijn wel de exponenten. Zij willen individuele keuzevrijheid, maar er liggen heldere afspraken,” zegt hij tegen RTV Noord.
Eén van die bewoners zei  in april voor de camera van stadszender OogTV dat de gang van zaken hem sterk deden denk aan de dictatuur van de Turkse president Erdogan.
Inmiddels heeft ook staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) zich uitgelaten over de situatie in de zorgflat, na een Kamervraag van Vera Bergkamp (D66). Zij verzocht de staatssecretaris te bemiddelen tussen het bestuur en de senioren. Van Rijn vindt het ‘veel te ver gaan om ouderen voor het gerecht te dagen om een maaltijd’ en heeft contact gehad met het bestuur. “Mij is verzekerd dat het niet te doen is om een boete of een dwangsom. Betrokkenen moeten gewoon weer met elkaar om tafel. En laten we daarbij het hoofd koel houden. 
EenVandaag zocht de Vondelflat op en vroeg ouderenbond ANBO om een reactie. Die luidt: “Het mag dan juridisch ingewikkeld zijn; de situatie in De Vondelflat is onacceptabel. Het moet toch mogelijk zijn om een oplossing te zoeken zónder boetes en dreigementen van rechtszaken.”
EenVandaag -verslaggever Floris Sprenger noemt de situatie — door nieuwsmedia omgedoopt tot ’de maaltijdrel’ —  exemplarisch voor het zorgsysteem in Nederland, waar veel Nederlanders zich weinig bij kunnen voorstellen.
De felheid waarmee het conflict gepaard gaat, blijkt wel de doodsbedreigingen die medewerkers gestuurd krijgen. Zij hebben aangifte gedaan van deze bedreigingen.
Meer nieuws? Klik hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.