Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Deze Nederlander is één van ’s wereld invloedrijkste personen, en je kent ‘m waarschijnlijk niet

  •  
20-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
185 keer bekeken
  •  
guus-velders
Dr. Guus Velders is onderzoeker voor het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en bijzonder hoogleraar Luchtkwaliteit en klimaatreacties aan de Universiteit van Utrecht. Mondiale klimaatverandering is zijn expertise.
In december riep het tijdschrift Nature hem uit tot een van de tien invloedrijkste wetenschappers van 2016. Vandaag kwam hem een nog hogere eer toe. Hij is door het toonaangevende tijdschrift TIME uitgeroepen tot een van de honderd meest invloedrijke personen. Zijn naam prijkt tussen die van Theresa May, Recep Tayyip Erdogan, Kim Jong Un, Ivanka Trump en Ed Sheeran.
Velders ontdekte in een vroeg stadium de gevolgen van het Montrealprotocol, in 1987 opgesteld om de ozonlaag te beschermen. Daarin werd het gebruik schadelijke stoffen aan banden gelegd en vervangende stoffen aangedragen. Velders berekende dat sommige van die vervangende stoffen (fluorkoolwaterstoffen, ook wel hfk's) een grote bijdragen zouden gaan leveren aan het broeikaseffect.
Zijn inzet tegen klimaatverandering oogst lof, onder wie bij acteur en milieuactivist Leonardo DiCaprio. Op de website van TIME schrijft hij het volgende over Velders: ‘ Within the climate-change movement there are (-) scientists who commit their lives and their careers to identifying the most impactful changes we can make. Guus Velders is such a scientist. (-) His work was central to a global deal on reducing hydrofluorocarbons from air conditioners, and his findings encouraged an industry to develop less-harmful materials. Both were major, practical steps in the right direction .’
Velders noemt zijn nominatie een enorme erkenning. “Het is een impuls aan de aandacht voor klimaatverandering. Klimaatverandering is nu eenmaal een groot probleem voor de volgende decennia.”
Kijk ook het gesprek met Velders bij ons aan tafel.
Meer over klimaatverandering lees je hier!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.