Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Een grauwe dag voor de grunge

  •  
18-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Chris Cornell
Vandaag overleed zanger Chris Cornell op 52-jarige leeftijd. Een grungeartiest herdenk je niet met stilte, die herdenk je met herrie. Veel herrie. Wij helpen een handje. Je hoeft alleen zelf de video’s aan te klikken en die volumeknop omhoog gooien.
Soundgarden was een van de eerste bands in de grungescène die ontstond in Seattle eind jaren ‘80 en begin jaren ‘90. Het genre wordt gekenmerkt door energie, rauwheid, ontlading. De schreeuw van een generatie. Ook dat vat de stem van Cornell redelijk samen. Het nummer Spoonman, over een straatmuzikant in Seattle die lepels gebruikt, wordt vaak gezien als de doorbraak van Soundgarden bij het grote publiek. Het volume mag omhoog bij de drum/lepelsolo.
Toen vocalist Zack de la Rocha in 2000 Rage Against The Machine verliet, zochten de overige bandleden naar een doorstart met een nieuwe zanger. Die zanger werd Cornell, en daarmee werd zijn stemgeluid gecombineerd met de strakke RATM riffs. Audioslave werd een feit. Tom Morello, de man die de vreemdste geluiden uit zijn gitaar weet te krijgen, maakt het helikoptergeluid in de intro van Cochise door met een pen op zijn snaren te tikken.
Toch even een wat rustiger nummer. En vrij toepasselijk ook. Voordat Pearl Jam Pearl Jam was, maakten de bandleden samen met Cornell deel uit van Temple of the Dog. Cornell schreef dit nummer als tribute voor zijn vriend Andrew Wood, die aan een heroïne overdosis was overleden. Schroom niet om het decibelniveau nog verder te verhogen.
Nog een keer even los met Soundgarden dan. Goodbye Chris.
Meer lezen over muziek of andere vormen van cultuur? Klik hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.