Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Hoe deze ‘viral video’ bijdraagt aan het voortbestaan van de witte eland

  •  
15-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
eland
Al drie jaar probeert Hans Nilsson een zeldzame witte eland op beeld te vangen en dit weekend slaagde hij daarin. In het westen van Zweden, nabij Eda, stond hij oog in oog met een exemplaar. En een dag later zag hij 'm weer. Tijdens de tweede ontmoeting had Nilsson de camera bij de hand en schoot onderstaande video.
"Toen ik de video schoot viel alles op zijn plaats: de locatie, het licht, de kalmte," vertelde Nilsson tegen de Zweedse krant  Local .
In Zweden leven naar schatting 400.000 elanden, vrijwel allemaal met een donkere vacht. De BBC schat dat er in het Scandinavische land zo'n honderd witte elanden rondlopen. En mogelijk gaat die populatie groeien.

Natuurlijke selectie

In de verwondering die bovenstaande video wereldwijd oproept (de video is via meerdere kanalen miljoenen keren bekeken), ligt een gedeeltelijke  verklaring van het bestaan van de witte eland. Een aantal elanden in Zweden lijden aan albinisme, waardoor het lichaam geen melanine pigment aanmaakt, zo meldt  Local.  Maar bij een aantal van de witte elanden treedt ‘simpelweg’ natuurlijke selectie op, verklaart   National Geographic . Jagers kiezen ervoor die prachtige witte elanden niet af te schieten, en de ‘gewone bruine elanden’ wel, waardoor de witte hun genen ongehinderd kunnen doorgeven aan kalfjes.
Zo is het in Canada bijvoorbeeld bij wet verboden de dieren af te schieten die meer dan 50 procent wit van kleur zijn. In Zweden bestaat die wet niet.
Een ironische kanttekening: elanden zelf zijn kleurenblind.

Meer over:

zweden, eland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.