Elke werkdag 23:00 uur op NPO1

Hoofddoekdebat: Esmaa Alariachi versus Bas van 't Wout

Hoofddoekdebat: Esmaa Alariachi versus Bas van 't Wout

De Amsterdamse politie overweegt het hoofddoek toe te staan binnen de gelederen om zo meer allochtone agenten te werven, al is zo'n besluit direct in strijd met de gedragscode van de politie. VVD-Kamerlid Bas van 't Wout debatteerde erover met Esmaa Alarchi, voorzitter van de moslimvrouworganisatie Al-Nisa en voormalige 'Meid van Halal'.

Van 't Wout beroept zich op een belangrijke Nederlands principe: scheiding van kerk en staat. Mede hieruit komt één van de gedragsregels van het politiekorps voort: volstrekte neutraliteit uitstralen. Geen VVD-button, geen ketting met een Latijns kruis en geen hoofddoek.

“De samenleving verandert,” opperde Alarchi. Ooit waren tatoeages uit den boze bij de politie, nu niet meer. Bovendien, zo stelt Alarchi: "Mijn hoofddoek gaat niet ten koste van mijn neutraliteit. Ik ben professioneel en integer."

Jörgen Raymann, ook aan tafel, nam stelling tegen het hoofddoek bij politievrouwen in. "Waar is dan de grens?"

Meer politiek? Klik hier!

Recent in: POLITIEK

Poll: Hoe nu verder met de formatie?

Poll: Hoe nu verder met de formatie?

Artikel

Nadat de onderhandelingen over een nieuw kabinet tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks (voorlopig?) zijn gestrand, is de grote vraag wie nu om de onderhandelingsta...

Hoe nu verder met de formatie?

Hoe nu verder met de formatie?

Artikel

Nadat bekend werd gemaakt dat de formatie was gestrand is nu de grote vraag welke partijen nu om de onderhandelingstafel gaan zitten....