Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Ongenoegen in het Europees Parlement: de lunch wordt duurder

  •  
16-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
lunch-europees-parlement
Maandag gaan de prijzen voor voedsel en drank in restaurants en cafetaria’s in Brussel en Straatsburg omhoog. Dat schrijft de Amerikaanse website Politico. De waarde van een bord gegrilde vis stijgt van €8,50 naar €9,32, die van een fles wijn (750 milliliter, herkomst geverifieerd) van €8 naar €13,31. Vakbonden reageren met een collectief ‘Nee!’.
Vooral de ongezonde hap heeft te lijden onder de prijsstijgingen. Prijzen van groente en fruit blijven — om gezonde consumptie aan te moedigen — nagenoeg gelijk.
Het Directoraat-Generaal voor Infrastructuur en Logistiek verklaarde de prijsstijgingen (‘geringe revisie van de prijzen’) in een interne mail die Politico inzag. ‘Een hogere diversiteit aan voedselaanbod’ en ‘vermindering van voedselverspilling’ zijn de argumenten. 
Bovendien, zo schrijft het DGIL: “Prijzen moeten de reële kosten van de producten en diensten weerspiegelen, om te vermijden dat we rechtstreeks voedselsubsidies uitdelen. Europese instellingen staan bovendien onder verhoogd toezicht van de Europese belastingbetaler.”
De vakbonden vinden de catering voor het EP ondermaats en duur en stuurden namens EP-medewerkers een e-mail getiteld “ The staff says No! to the significant increase in prices at the canteens !!”. 
In 2015 wisselde het EP na dertig jaar hofcateraar Sodexo in voor het Franse Eurest. Die verandering van spijs leidde al tot hogere voedselprijzen. Boze medewerkers protesteerden toen buiten een zelfbedieningsrestaurant in Brussel.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.