Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Oranje Leeuwinnen Europees Kampioen

  •  
07-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Leeuwinnen kampioen
In een zeer vermakelijk duel stelde de Oranjevrouwen zondag de Europese titel veilig ten koste van Denemarken. Het werd 4-2 in Enschede, na een 2-2 ruststand. De 'Oranje Leeuwinnen' wonnen het toernooi voor het eerst in de geschiedenis. De vorige zes edities werden keer op keer door Duitsland gewonnen.
Het was zelfs voor het eerst dat Nederland de finale haalde van het eindtoernooi. De halve finaleplaats in 2009 was de daarvoor de beste prestatie van de vrouwen. De Oranje Leeuwinnen hadden in het FC Twente-stadion veel te danken aan spits Vivianne Miedema, die met twee treffers een zeer belangrijk aandeel had in de overwinning. 
De overwinning was zwaar bevochten, want de Denen legden ook een meer dan behoorlijke finale op de grasmat. Met name de voorhoede met Pernille Harder en Nadia Nadim was een plaag voor de Nederlandse defensie. 
Pas na rust wist de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman en assistent Foppe de Haan afstand te nemen van Denemarken. Via een slimme vrije trap van Sherida Spitse kon Nederland opnieuw een voorsprong nemen (3-2), ze schoof de bal laag in de benedenhoek. Daarna bleef het lang spannend. De Denen bleven dreigend. Met de klasse van Pernille Harder en Nadia Nadim hing een nieuwe gelijkmaker altijd in de lucht, maar Nederland bleef ook gevaarlijk. Dankzij Miedema stelde Nederland vlak voor tijd de overwinning veilig (4-2) en kroonde de Oranjevrouwen zich voor het eerst in de geschiedenis tot Europees kampioen.
De wedstrijd in de Grolsch Veste trok 28.182 toeschouwers. Nog nooit eerder waren er zoveel mensen aanwezig bij een duel in het vrouwenvoetbal in Nederland. En ook voor de televisie waren vele Nederlanders getuige van de historische zege van de Oranjevrouwen. Ruim 4,1 miljoen mensen waren ingeschakeld voor het duel en naar de huldiging keken zelfs nog meer mensen: ruim 5,3 miljoen.
Kijkcijfers Oranje
Europees Kampioen! Een prachtige prestatie. Onze @oranjevrouwen hebben historie geschreven. #Gefeliciteerd . #onsEK #WEURO2017 pic.twitter.com/dVo1MIRBMU
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.