Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Quiz: welke politicus is links en welke is rechts(handig)?

  •  
13-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
185 keer bekeken
  •  
Linkshandigendag
Ieder jaar op 13 augustus is het internationale linkshandigendag. In 1976 is deze dag voor linkshandigen in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de kleine -en grote ongemakken waar linkshandigen tegenaan lopen in onze rechtshandige wereld. 
Op  linkshandigendag.nl  staat te lezen waarom het zo belangrijk is dat er een speciale dag is voor mensen die bij voorkeur elke handeling met links verrichten. "Linkshandigheid lijkt vooral nadelen te hebben. Denk maar eens aan knippen met een schaar, snijden van brood, het openen van een blik of het slijpen van een punt aan een potlood. De schaar, de blikopener, het mes en de puntenslijper zijn voor rechtshandigen ontworpen. Hierdoor wordt een linkshandige dagelijks geconfronteerd met zijn linkshandigheid," aldus de initiatiefnemers. 
Aan de andere kant zouden linkshandigen juist weer slimmer en creatiever zijn dan rechtshandigen.  IFL Science  deed een meta-analyse van studies die linkshandigheid vergeleken met wiskundige vaardigheden. Daaruit komt onder meer naar voren dat bij linkshandigen de rechter hersenhelft groter is. Daardoor hebben ze een beter ruimtelijk inzicht en zijn ze beter in staat om zich voorwerpen voor te stellen in hun hoofd.
Linkshandigen hebben bovendien een grotere  corpus callosum , ook wel hersenbalk genoemd. Dat is de bundel zenuwcellen die de twee hersenhelften verbindt. Daardoor kunnen linkshandigen informatie over het algemeen sneller verwerken dan rechtshandige mensen. Dat zijn handige vaardigheden voor, laten we zeggen, een politicus. Dat kan in de politieke arena zo zijn voordelen hebben. Maar welke politici hebben eigenlijk het genoegen links te zijn?
De quiz is niet meer te spelen, helaas.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.