Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Vader zet vraagtekens bij onderzoek naar wilsbekwaamheid zoon (12)

  •  
12-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
150 keer bekeken
  •  
Petra rijnsburger
Een 12-jarige jongen hoeft geen gedwongen chemokuur te ondergaan, zo oordeelde de rechter vanmiddag. David, die geopereerd is aan een hersentumor wil geen vervolgbehandeling met chemo. Zijn vader wilde dat via een kort geding afdwingen, maar de rechter ziet geen ruimte om Davids wens niet te respecteren. Petra Rijnsburger is de advocaat van de vader. 
De rechter heeft geoordeeld naar aanleiding van een onderzoek en de verklaring van een psychiater dat David wilsbekwaam is en dus weet wat chemotherapie betekent en wat de gevolgen van zo'n behandeling zijn. Derhalve mag David zelf beslissen of hij wel of geen chemo krijgt. 
David zou een behandeltraject ingaan dat gecomplimenteerd moest worden met een tweede gedeelte. Dat gaat nu niet door. Dat tweede gedeelte zou gaan over een behandeling met natriumcarbonaat, maar het effect hiervan is niet bewezen. Het Integraal Kankercentrum Nederland in Wageningen laat weten dat de behandeling met natriumcarbonaat (ook wel zuiveringszout of maagzout): "niets doet dat enig effect op kanker heeft". De bedenker van deze behandeling is een arts in Italië die levenslang geschorst is.
Op de vraag waarom advocate Rijnsburger dit niet heeft aangehaald tijdens de zitting, komt een warrig antwoord. Eerst zegt ze dat ze de alternatieve behandelmethode niet kende, terwijl deze wel in het concept staat. Volgens haar is deze behandeling nu pas boven water gekomen, maar hij staat beschreven in het rapport van de psychiater. "In deze fase van de procedure is niet gesproken over behandelmethodes", aldus Rijnsburger. Een hoger beroep lijkt nu een logische vervolgstap te zijn.
Volgens de advocate zou de ideale uitkomst zijn dat het wilsbekwaamheidsonderzoek over wordt gedaan en dat beide ouders daar heel goed in worden meegenomen.
Wordt ongetwijfeld vervolgd.
Meer Pauw nieuws, achtergronden en fragmenten zie je hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.