Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Wilders wil potentiële terroristen preventief opsluiten

  •  
27-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Geert Wilders
PVV-leider Geert Wilders werkt aan een initiatiefwetsvoorstel waarmee hij wil zorgen dat potentiële terroristen een half jaar preventief achter de tralies gaan als inlichtingendienst AIVD hun gedrag verdacht vindt.
“We horen bijna altijd dat de daders bekend waren bij de inlichtingendiensten. Ik wil dat de AIVD wel preventief kan ingrijpen. Dit wetsvoorstel kan levens sparen,” zegt Wilders tegenover De Telegraaf . De AIVD moet volgens de initiatiefwet een verdachte kunnen oppakken zonder dat hij of zij een strafbaar feit heeft gepleegd. De minister van Binnenlandse Zaken moet hier wel goedkeuring voor geven en ook moet er nog een rechter naar de zaak kijken, maar die mag alleen summier toetsen of de AIVD correct heeft gehandeld.
Sinds de opeenvolging van aanslagen in Londen , Stockholm , Manchester en Berlijn lijkt de taal en de toon van de PVV-leider steviger en zijn angst voor een terreuraanslag in Nederland groter. Vier dagen geleden plaatste hij onderstaande video op YouTube Twitter om zijn zorgen over onze veiligheid kracht bij te zetten. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onderzocht dat b ijna 70 procent van de Nederlanders zich weleens zorgen maakt over een mogelijke terroristische aanslag. Maar slechts 4 procent is bang zelf slachtoffer te worden van terreur.
Het idee van Wilders komt een dag nadat de Amerikaanse president Donald Trump een "belangrijke overwinning voor de nationale veiligheid" (zijn eigen woorden) boekte in de Verenigde Staten. Het Amerikaanse Hooggerechtshof besloot het omstreden voorlopige inreisverbod voor reizigers uit zes Arabische landen   gedeeltelijk goed te keuren. Opvallend, omdat eerdere wetten de afgelopen maanden door lagere rechtbanken steeds zijn afgewezen. 
Tweet trump inreisverbod
Het gaat om een voorlopige uitspraak in de zaak rond de omstreden maatregel. Het Hooggerechtshof buigt zich pas in oktober uitgebreid over de kwestie. De regering had daarom een verzoek ingediend om het inreisverbod alvast te mogen uitvoeren terwijl werd gewacht op een definitieve uitspraak. Trump liet eerder weten dat het inreisverbod 72 uur na de uitspraak van het hof ingaat en negentig dagen zal duren.
Reizigers uit Jemen, Soedan, Somalië, Syrië, Libië en Iran hebben dankzij de nieuwe uitspraak van de rechters wel de mogelijkheid om bezwaar in te dienen wanneer zij geweigerd worden in de Verenigde Staten. Het inreisverbod mag namelijk alleen betrekking hebben op buitenlandse burgers die geen relatie hebben met een persoon of organisatie in de VS, heeft het Hooggerechtshof besloten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.